Suvoća vagine

suvocaSuvoća vagine je neprijatan osećaj. Ukratko, kada žlezde koje kvase vaginalnu sluzokožu nisu u stanju da je održavaju na uobičajenom nivou vlažnosti, nastaje osećaj peckanja i suvoće. Žene vaginalnu suvoću često primete u toku seksa, kada zbog nedovoljne lubrikacije odnos može biti bolan. Ovo može negativno da utiče na seksualni život, pa često i na samopouzdanje i svakodnevni život.

Koji su uzroci suvoće vagine?

Najčešći uzrok vaginalne suvoće je promena hormonske slike. Tako, vaginalna suvoća je uobičajena u menopauzi, u toku trudnoće i dojenja, kod žena koje uzimaju oralne kontraceptive ili neke druge lekove. Suvoća se čak može osetiti i u uobičajenom menstrualnom ciklusu, u drugoj polovini ciklusa. Nikotin i alkohol mogu dodatno doprineti nedostatku vlažnosti i lubrikacije.

Suvoća vagine može se javiti i usled nekih medicinskih stanja, kao što su operacije, hemoterapija, endometrioza, visok krvni pritisak ili dijabetes. Urinarna infekcija, infekcija Humanim Papiloma virusom ili vaginalna kandidijaza takođe mogu izazvati ovu neprijatnu pojavu.

Međutim, nekad se ne obraća dovoljno pažnje na mogući psihički uzrok suvoće. Žene su često usled stresa ili nervoze u nemogućnosti da proizvedu dovoljno “lubrikacije” za seksualni odnos. Uzrok ovome može biti strah usled neke prethodno proživljene traume (porođaj, epiziotomija, žrtve fizičkog nasilja), ali i problemi u vezi i neadekvatna ili nedovoljna komunikacija sa partnerom. U konzervativnijim sredinama, zbog tabua koji iz religijskih ili kulturoloških razloga predstavlja seksualno obrazovanje, dešava se da devojke imaju neobjašnjiv strah od seksualnog odnosa i, usled toga, problem sa suvoćom vagine.

Kada je u pitanju psihički uzrok problema, lako se ulazi u začarani krug: ukoliko je u pitanju strah od seksa, a zatim je sam odnos neprijatan ili bolan usled nedostatka lubrikacije, strah će se samo pojačati.

Kako tretirati vaginalnu suvoću?

Vrlo je važno prvo utvrditi šta izaziva ovu nelagodu. Odražavanje zdrave vaginalne flore i adekvatna intimna higijena su odlična polazna tačka za bilo kakvu dalju terapiju. Kod žena kojima je hormonska slika promenjena, dijeta i fizička aktivnost mogu malo ublažiti simptome, ali se najčešće pribegava homronalnoj terapiji. Psihički uzroci se mnogo teže utvrđuju od fizičkih, a i njihovo lečenje je znatno delikatnije. Naša je preporuka koristiti neko neagresivno i nehormonsko sredstvo za lubrikaciju, koje će pomoći da se izađe iz začaranog kruga “strah od seksa <-> neprijatnost u toku seksa”. Multi-Gyn LiquiGel je ovakav proizvod: potpuno neškodljiv, pomaže vlaženje vaginalne sluzokože i jačanje vaginalne flore.

Takođe, bitno je razgovarati sa partnerom. Nemogućnost uživanja u seksualnom odnosu je problem oba partnera, a ne samo jednog.

Toliko za danas. Pozdrav, Lana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *