Sve što treba da znate o probioticima nove generacije

 

Unos blagotvornih bakterija danas je milion puta manji nego što je bio u kameno doba.

pecinski covekŠta treba učiniti da promenimo stvari nabolje?

Danas smo sve više svesni istine sadržane u rečima velikog naučnika Pastera:

Mikroorganizmi su svuda. Mikroorganizmi su svemoćni. Mikroorganizmi će imati poslednju reč.

Ova Pasterova misao rodila se dok je proučavao bakterije. Zaista, bakterije žive svuda – u vazduhu, zemlji, vodi, u drugim živim organizmima, na snežnim prostranstvima i u termalnim izvorima. Nije ni čudo, jer imaju veoma važnu ulogu u kruženju materije u prirodi s obzirom na to da učestvuju u razgradnji organskih materija, i u tom procesu imaju završnu reč.

Možda najbolji pokazatelj složenosti bakterijskog, našem oku nevidljivog organizma, su njihovi geni. Prosečna bakterija nosi otprilike 4000 gena, a ljudski organizam sačinjava otprilike 25.000 gena. Zar to nije iznenađujuće?

Nepovoljna evolucijska promena

U tzv. probiotskom konceptu, koji označava terapiju korisnim bakterijama, najzanimljivije su upravo bakterije koje žive u našem probavnom sistemu, tačnije u crevima. Iako su bakterije gastrointestinalnog sastava neophodne za njegovu fiziološku funkciju, neke mogu biti i potencijalno patogene.

Disbioza se javlja kada je narušena ravnoteža crevne bakterijske mikroflore, tj. kad su “dobre” i “loše” bakterije u neravnoteži, što može potencirati metabolički ili imunološki odgovor domaćina.

Ravnoteza u crevima

Zaštitna mikroflora probavnog sistema najčešće se menja kad je organizam u stanju stresa ili kad ishranu odlikuje visok unos zasićenih masnoća, crvenog mesa, namirnica bogatih transmasnim kiselinama i nizak unos hranljivih vlakana i drugih vrednih nutrijenata, što su karakteristike tzv. zapadnjačke ishrane. Tako, na primer, astronauti nakon povratka na Zemlju imaju veoma izmenjenu mikrofloru, laktobacili su potpuno eliminisani iz sekreta i iz stolice, dok je količina štetnih enterobakterija povećana.

Tako narušena mikroflora rezultat je kombinacije stresa i ishrane sa smanjenim unosom hranljivih vlakana, što je, na žalost karakteristika današnjeg stila života velikog broja ljudi. Zato bi dodatni unos “dobrih” bakterija, bilo putem hrane ili dodataka prehrani, mogao biti od velike koristi za mnoge ljude koji žive, “zapadnjačkim” stilom i u gotovo sterilnom okruženju, što prema brojnim autoritetima takođe deluje nepovoljno na našu mikrofloru.

Zanimljiv je podatak prema kom je unos dobrih bakterija danas milion puta manji nego što je bio u kameno doba. Ako imamo u vidu da bakterije dokazano imaju vrlo važnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja organizma, uključujući stimulaciju imunog sistema, prevenciju naseljavanja patogenih mikroorganizama i stvaranje nutrijenata za sluzokožu, onda je jasno da takva evolucijska promena za čoveka predstavlja veliki nedostatak.

Dokazane blagodeti za zdravlje

Selekcija probiotskih bakterija sprovodi se prema nekoliko kriterijuma, a osnovni su: sigurnost, mogućnost preživljavanja u hrani i tokom prolaska kroz gastrointestinalni sistem, kao i terapijsko i/ili preventivno klinički dokazano dejstvo.

Na osnovu istraživanja identifikovani su određeni probiotski sojevi kojima su dokazani konkretni povoljni efekti na zdravlje čoveka. Tako blagodeti redovnog unosa probiotika obuhvataju povoljan efekat na imuni sistem, poboljšanje integriteta crevne sluzokože, smanjenu učestalost i trajanje crevnih infekcija, uticaj na alergijski odgovor i opšte povoljan učinak na varenje. Najčešće korišćeni probiotski sojevi istraženi su u brojnim naučnim studijama, posebno kod prevencije i ublažavanja nuspojava izazvanih terapijom antibioticima, putničkih proliva i uticaja na regulaciju varenja.

Više sojeva – više mogućnosti

Probiotici nove generacije obično sadrže više različitih sojeva prisutnih u veoma visokoj koncentraciji.

Postoje mnoge varijacije probitskih sojeva i vrsta. Ako probitski proizvod sadrži, na primer, pet različitih vrsta bakterija, a neki od njih su iz različitih rodova, delovanje koje će takav proizvod imati je složenije od onog koje bi imao proizvod sa samo jednim sojem.

Sojevi bakterija
Različiti sojevi bakterija na hranljivoj podlozi

Različiti sojevi mogu delovati u skladnoj sinergiji. Efekti probiotskih proizvoda koji sadrže kombinaciju sojeva bolji su u poređenju s pojedinačnim efektom svakog soja individualno. Iako još nisu rasvetljeni svi elementi te sinergije, izgleda da jedan od mehanizama može biti taj da jedan soj otpušta nusproizvode koje onda drugi može da koristi za svoj metabolizam.

Naučne publikacije i istraživanja svakako daju prednost probioticima s više sojeva. U pregledu šest studija koje su uporedile proizvode s jednim probiotskim bakterijskim sojem s onima sa više sojeva, bilo je vidno da su se probiotski proizvodi s više bakterijskih sojeva pokazali superiornijim. Rezultati su se odnosili i na probiotske proizvode na bazi mleka i na kapsule koje sadrže bakterije sušene u smrznutom stanju.

Čini se da formula s više sojeva pokazuje dobre osobine, posebno u zaštiti protiv niza patogena nepoznatog porekla. Na primer, proliv na putovanju može biti uzrokovan različitim, nama nepoznatim patogenim mikroorganizmima. Probiotski proizvod s više sojeva pruža veće mogućnosti obrane jer je veća verovatnoća da jedan od sojeva ima karakteristike efikasne protiv “lokalnog” patogena, prisutnog baš na određenom mikrolokalitetu. Uz to, rizik za pojavu proliva nakon antibiotske terapije povezan je s vrstom antibiotika koji se uzima, kao i sa specifičnim patogenima u mikrookolini pacijenta. Proizvodi sa više sojeva nude veću verovatnoću obrane od različitih opasnosti.

Probiotici nove generacije

Nakon dosta godina našeg života s komercijalnim sojevima probiotika, došlo je vreme i za probiotike nove generacije.

O čemu je reč?

Na osnovu istraživanja identifikovani su određeni probiotski sojevi kojima su dokazani konkretni povoljni efekti na zdravlje čoveka. Takvi sojevi izolovani su i razvijani u vodećim svetskim laboratorijama, a njihova efikasnost je dokazana kliničkim istraživanjima. Probiotici nove generacije ne samo da sadrže više različitih sojeva sa specifičnim efektima na zdravlje čoveka, nego je i njihova koncentracija veoma visoka – broje se u desetinama milijardi.

Takve mešavine sojeva preporučuju se u slučajevima oslabljenog imuniteta (posebno kod starijih), uz terapiju antibioticima, kod hroničnog i akutnog proliva, kao i brojnih drugih poremećaja u probavnom sistemu. Sve je više dokaza koji govore u prilog uzimanju probiotika kod alergijskih manifestacija, ali i intolerancije na hranu, posebno kod intolerancije na mleko i mlečne proizvode.

bio-kult-probiotik
Bio-Kult® probiotik kapsule sa 14 sojeva “dobrih” bakterija

Bio-Kult® – 14 sojeva “dobrih” bakterija vama na usluzi

Bio-Kult je probiotski proizvod nove generacije koji, u poređenju sa svim drugima probioticima sa polica naših apoteka, jedini sadrži čak 14 različitih sojeva “dobrih” bakterija, koje se u svakoj kapsuli nalaze u veoma visokoj koncentraciji. Raznoliki sojevi u Bio-Kultu deluju u skladnoj sinergiji, što znači da dopiru do mnogih područja u crevima. Zahvaljujući tome, veće su i mogućnosti održavanja zdravlja probavnog i imunog  sistema.

Bio-Kult je posebno formulisan za održavanje zdravog probavnog i imunog sistema, ali i kao pomoć kod različitih probavnih smetnji. Prikladan je za osobe sa sindromom iritabilnog creva i upalnim bolestima creva. Svakako ga uzimajte uz terapiju antibiotikom, jer će pomoći u ponovnom uspostavljanju ravnoteže crevne mikroflore. Ako patite od intolerancije na laktozu, uzimanje Bio-Kulta nadoknadiće važne dobre bakterije u vašim crevima. Ovaj probiotski proizvod pomaže i kod probavnih tegoba na putovanjima.

Bio-Kult je dostupan u apotekama, u pakovanju od 30 kapsula i u ekonomičnom pakovanju od 60 kapsula.


Autor: doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionista

Tekst preuzet sa sajta vasezdravlje.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *