Uticaj starenja na seksualnost

seksualna-aktivnost-sa-godinama-300x162Opšte je poznato da se seksualnost menja u toku životnog veka – kako kod žena, tako i kod muškaraca. Mnogi bi se složili da se u poznijem životnom dobu seksualni užitak zamenjuje drugim oblicima uživanja i kvalitetnog života (ne i pisac ovog xkcd stripa), ali da li zaista mora tako da bude?

Seksualna želja i uživanje ne moraju se smanjiti u toku života. Međutim, postoje mnogi faktori koji utiču na osećaj ili psihu, pa se stariji ljudi često zadovolje slabom ili nikakvom seksualnom aktivnošću. Oko 50. godine, i muškarci i žene počnu da primećuju značajne promene u “kvalitetu i kvantitetu” svog seksualnog uzbuđenja.

Promene kod muškaraca

Prva promena koju će muškarci primetiti je vreme potrebno za postizanje erekcije. Kako godine odmiču, ovo vreme postaje sve duže. Takođe, “jačina” erekcije se smanjuje – čvrstoća nije više kao što je nekad bila.

Međutim, postoji i druga strana medalje kojom će mnogi muškarci biti zadovoljni: sa godinama, muškarac može duže da odlaže ejakulaciju, tj. seksualni odnos može, potencijalno, znatno duže trajati.

Česta pojava je da na mušku potenciju, umesto prirodnog procesa starenja, znatno više utiču lekovi koje je prinuđen da pije zbog uobičajenih bolesti koje godine donose: visokog pritiska ili srčanih smetnji. Na žalost, mnogi muškarci će, kada otkriju u čemu je problem, pokušati da sami regulišu doze, ili da potpuno izbace lek koji ima negativan uticaj na njihov seksualni život, pa nije retkost da neodgovorna samomedikacija u ovom periodu života ima fatalne posledice.

Promene kod žena

Kada nastupi menopauza, kod žena se smanjuju nivoi polnih hormona: estrogena i androgena. Ovo za posledicu nema samo opše poznatu osteoporozu, već i smanjenu seksualnu želju, teže postizanje seksualnog uzbuđenja, kao i vaginalnu suvoću.

Vaginalna suvoća dalje može da izazove:

  1. bolan seksualni odnos, koji neretko smanjuje buduću želju za seksom i
  2. poremećaj vaginalne flore zbog nedovoljno “hranljivih materija” za prirodan rast laktobacila.

Za oba ova problema postoje preparati u Multi-Gyn liniji:

  1. Multi-Gyn LiquiGel je ne-hormonski lubrikant koji pospešuje prirodnu vlažnost vagine, a može se koristiti kako u toku seksualnog odnosa, tako i za svakodnevno smanjenje simptoma vaginalne suvoće.
  2. Multi-Gyn FemiWash se može koristiti za svakodnevnu intimnu higijenu i jačanje vaginalne flore.

Ukoliko se, usled vaginalne suvoće, javi još neka intimna tegoba, na našem sajtu možete naći uputstvo za izbor proizvoda koji će vam najefikasnije pomoći da ovu tegobu otklonite.

Osim otežanog seksualnog uzbuđenja i vaginalne suvoće, žene često pate i od stanjivanja vaginalnog zida, što dodatno može doprineti neprijatnom osećaju u toku odnosa. Takođe, sama koža postaje tanja i osetljivija, pa nekad maženje može da izazove iritaciju i na taj način upropasti momenat.

Šta možete da uradite?

Za početak, budite sigurno šta je uzrok promena. Ukoliko sumnjate da neki lek koji uzimate ili bolest koju imate ima uticaj na vaš seksualni život, obratite se doktoru da proverite da li postoji zamena za dati lek, ili neka vrsta terapije kojom se vaš kvalitet života (seksualnog) može popraviti.

S druge strane, otvoreno razgovarajte sa partnerom. Ukoliko problem postoji, on ne pripada samo jednoj strani veze, već ima uticaja na oba partnera. Najbitnije je naučiti kako da se prilagodite promenama koje su nastale, da ne bi partneru i sebi uskratili užitak. Ako je problem suvoća – koristite lubrikant. Ako je problem uzbuđenje – produžite predigru.

Imajte u vidu da i dalje možete zaraditi neku seksualno prenosivu bolest, pa preporučujemo siguran seks i u starijem dobu.

Ne znam za vas, ali ja često razmišljam šta ću sve raditi kad jednog dana odem u penziju i budem imala vremena na pretek – volela bih da ljubavni život ostane jedna od tih stvari.

Pozdrav, Lana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *