Intimna higijena i vaginalne infekcije

Većina žena zna kako da se brine o svojoj intimnoj zoni.

Vagina se čisti sama.

Ne perite vaginu sapunom.

Nosite pamučni donji veš.

Uvek se brišite od napred ka nazad.

Vodeći računa o pravilnoj higijeni vaše intimne regije možete prevenirati tegobe ili se bar tako veruje. Međutim, da li je zaista tako?

Uzrok infekcija i tegoba

Pacijent na ginekološkoj stoliciDve najčešće vaginalne infekcije su bakterijska vaginoza i gljivična infekcija ( takođe poznata kao kandida). Ako imate vaginalne tegobe, obično je uzrok jedan od njih.

Bakterijska vaginoza (BV) je uzrokovana prekomernim rastom štetnih bakterija u vagini. Simptomi ove infekcije su jak miris (poput ribe) i sivkasno beli sekret. Gljivična infekcija, s druge strane, je prouzrokovana prekomernim rastom ćelija gljivica u vagini ili spoljašnjoj intimnoj zoni. Gust, beli sekret (kao sir) i vaginalni svrab su najčešći simptomi. Kako da razlikujete bakterijsku od gljivične infekcije saznajte ovde.

Obe infekcije su prilično bezopasne, ali mogu biti veoma neprijatne. Simptomi će na kraju nestati, međutim, to može potrajati neko vreme. Na sreću, obe infekcije se mogu tretirati lekovima ili proizvodima za intimnu negu.

Kako možete pomoći intimnu higijenu

Iako nije jasno šta prouzrokuje prekomeran rast gljivica ili bakterija u vagini, postoje faktori koji mogu povećati šanse za njihov razvoj. Veruje se da je intimna higijena jedan od njih. Evo nekoliko saveta o intimnoj higijeni:

  • Ako želite da očistite svoju spoljašnju intimnu zonu, topla voda je dovoljna. Za osećaj svežine možete koristiti blago intimno pranje, na primer sa prirodnim sastojcima – naša preporuka je Multi-Gyn FemiWash.
  • Budite sigurni da ste osušili Vašu intimnu zonu posle tuširanja, kupanja ili plivanja
  • Nosite pamučni donji veš i izbegavajte nošenje tangi
  • Pokušajte da se ne češete ako imate svrab

Da li intimna higijena sprečava vaginalne infekcije?

Neke žene imaju korist od pravilne intimne higijene, ali kod drugih će se ipak razviti infekcija. Nepravilna vaginalna higijena može da poveća rizik za vaginalne tegobe, ali pravilna intimna higijena, na žalost, neće sprečiti sve probleme jer je većina vaginalnih infekcija prouzrokovana faktorima koji nisu vezani za higijenu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *