Vaginitis i vulvovaginitis

Upala vulve i vagineKao i svaki drugi medicinski izraz koji se završava na „itis“, ovaj termin označava upalu, crvenilo, otok, bol ili iritaciju. Konkretno, u slučaju vaginitisa, u pitanju je upala sluzokože vagine, dok je za vulvovaginitis karakteristično i crvenilo spoljnih delova vagine (tzv. vulve). Kada primetimo crvenilo i otok, to se uglavnom  dešava na spoljnim delovima, tako da je najčešće u pitanju vulvovaginitis, ali ćemo u ovom tekstu, zbog jednostavnosti, koristiti izraz vaginitis za oba slučaja.

Kako ćete prepoznati vaginitis?

Najčešći simptomi vaginitisa su:

  • svrab,
  • crvenilo,
  • otok,
  • pojačan ili promenjen sekret,
  • neprijatan miris,
  • bol i peckanje, naročito u toku polnog odnosa.

Koji su glavni uzroci vaginitisa?

Uzroci vaginitisa mogu biti razni, iako se najčešće povezuje sa infekcijom mikroorganizmima. Kako je zdrava vaginalna flora kompleksna stvar, tako se, zapravo, češće javlja poremećaj flore koji dovodi do neželjenog razvoja „loših“ mikroorganizama (ili čak preteran razvoj samo jedne od vrsta „dobrih“ mikroorganizama, koji su u toj koncentraciji štetni), nego što se javlja infekcija stranim organizmima koji u startu nisu bili tu. Prvi slučaj uglavnom se može regulisati pravilnim održavanjem intimne higijene, tj. uklanjanjem uzročnika poremećaja vaginalne flore i ponovnim uspostavljanjem ravnoteže. U drugom slučaju u pitanju su seksualno prenosive bolesti, bakterijske ili virusne infekcije, koje, pored adekvatne intimne higijene, zahtevaju dodatni tretman antibiotskim lekovima.

Vaginalne smetnjeMeđutim, iako se vagiitis povezuje sa mikroorganizmima protiv kojih se treba boriti, nekad se dešava da je svrab i iritacija zapravo izazvana alergijskom reakcijom. Tada, najbolje je otkriti uzročnika reakcije i ukloniti ga, jer nikakav lek neće pomoći ako nastavimo da koristimo ono što je izazvalo alergiju.

Česti uzroci alergije su:

Prevencija i lečenje?

Da li možete da sprečite nastanak vaginitisa? Možete da pokušate. Pazite na svoju vaginalnu floru i održavajte je uravnoteženu. U nekim slučajevima teže je nego u drugim, pa je potrebna dodatna pažnja i nega. Takvi slučajevi su:

  • hormonalni poremećaj ili fiziološki promenjena hormonska slika, kao u slučaju, menopauze, trudnoće, puberteta i slično
  • sklonost ka gljivičnim infekcijama, kao u slučaju dijabetičara ili žena koje u slatkišima uživaju češće nego što bi trebalo
  • česti polni odnosi bez kondoma – ovde govorimo o situaciji „pokušavamo da dobijemo bebu“ a ne o pukoj nepažnji. Sperma nema dovoljnu kiselost, pa njeno prisustvo u vagini može poremetiti prirodno kiselu sredinu, a samim tim i delikatnu vaginalnu floru.
  • antibiotska terapija, jer može ugroziti razvoj ili istrebiti „dobre“ bakterije, pa će loše bakterije ili gljivice vrlo brzo zauzeti njihovo mesto.

Osim očuvanja vaginalne flore, sprečavanje stranih mikroorganizama da prodru do vaginalne sluzokože je vrlo bitna stavka u prevenciji vaginitisa. Zaštitite se u toku seksualnog odnosa! Devojke, insistirajte na korišćenju kondoma, čak i ako se vašem partneru to ne dopada. Kondomi pružaju najbolju zaštitu od seksualno prenosivih bolesti, čiji simptomi mogu biti i mnogo složeniji od jednostavne upale i svraba u vaginalnom predelu!

Kod alergijskih reakcija, uklanjanje uzročnika alergije predstavlja i prevenciju i lek, iako se do zaključka šta je reakciju izazvalo ne dolazi tako lako.

Ukoliko su se neki od gore navedenih simptoma vaginitisa već pojavili, preporučujemo da se obratite svom ginekologu. Postoje preparati u našoj liniji proizvoda koji vam mogu biti od pomoći, o njima možete pročitati ovde, ali morate biti sigurni u svoje simptome i uzročnika vaginitisa, da bi znali koji proizvod treba koristiti. U slučaju bakterijskih infekcija koristi se jedna vrsta proizvoda, u slučaju gljivičnih druga vrsta, u slučaju iritacije zbog nedovoljne vlažnosti možete koristiti treću vrstu proizvoda… U ovome će vam pomoći ginekolog, koji na osnovu vaginalnog brisa najčešće može da vam kaže tačno šta je izazivač infekcije ili upale.

Mi vam nudimo malu pomoć u tumačenju rezultata ginekološkoh pregleda:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *