Zašto je važno da pripremimo imunitet pred jesen? Zašto?!

JesenZa par dana nam dolazi mnogima neomiljeno godišnje doba. Jesen i nije tako loša, ako imamo u svakoj situaciji pored sebe kišobran i ako se dobro pripremimo za sve promene koje nas sigurno neće zaobići. Uzmite papir i olovku, zapišite sledeći spisak najbitnijih pojmova koje moramo da upamtimo početkom jeseni:

 1. imunitet,
 2. imunitet,

Da li ste zapisali? Eh sada zakačite spisak na vidno mesto da vas podseća svakoga dana.

Kada se vratimo sa finom bojicom sa mora, najčešće brinemo o tome kako da ostanemo tako preplanuli, kako da sprečimo da nam se koža ne osuši i koji je najbolji metod da je zaštitimo nakon izlaganja nepredvidiljvom suncu. Ali zaboravljamo da je vrlo važno da se pripemimo za jesen. Nagli pad temperature, ali i staro/novo nastale situacije – posao, škola, fakultet i sl. utiču na naš organizam. Pred leto dovodimo svoje liniju do željenih mera, pazimo na ishranu ne bi li smo ušli u prošlogodišnju odeću i kupaći kostim. A zašto se ne bismo pripremali i za jesen? Ok, jeste da nam slede deblji slojevi odeće: kaputi, dugi rukavi, džemperi, gumenjaci, čizme… Danas ne želim da govorim o fizičkom izgledu (zar je ono uopšte i bitno?). Želim da vam skrenem pažnju na pripremu organizma, očuvanju zdravlja.

Još kao mala sam znala da dosađujem roditeljima postavljajući im pitanje: Zašto? Zašto je nebo plavo? Zašto laste idu na jug? Zašto moram u školu? Danas želim da vama pomognem i odgovorim na pitanje „Zašto je važno da pripremimo imunitet pred jesen?“

Počeću:

 1. Devojke u jesenzato što želimo da održimo ravnotežu organizma i jedemo pravilnu ishranu koja nam pomaže u odbrani od mogućih prehlada i virusa.
 2. zato što ne želimo da dolazak jeseni dočekamo crvenog nosića i promuklog glasa. Ovo se pogotovo odnosi na decu – sigurno ne želite da vaš školarac propusti početak škole zbog virusa i prehlade.
 3. zato što ne želimo da nas pad imuniteta „prikuca“ za krevet, a znamo da je odležavanje jedan od najboljih načina ozdravljenja. Želimo da šljapkamo po barama i skupljamo kestenje!
 4. zato što nećemo da naš način života poremeti oslabljen imunitet. Jači smo od svih mikroorganizama koji nameravaju da nas napadnu čim zahladni!
 5. zato što ojačavanjem imuniteta ne samo da se štitimo od prehlada već i drugih raznih i ozbiljnijih bolesti koje napadaju oslabljen organizam.
 6. zato što znamo da svakodnevni umor i stres narušavaju naš imunitet.
 7. zato što znamo da je vitamin C jedan od ključnih učesnika u jačanju imuniteta.
 8. zato što hoćemo da nastavimo da se bavimo fizičkim aktivnostima, jer je poznato da lučenjem endorfina smo raspoloženiji i rešavamo se nataloženog stresa.
 9. zato što ne želimo da nas zbog prehade izbegavaju jer (ne u značajnoj meri, ali jesmo) zarazni po okolinu. Možemo biti prenosioci virusa i ako nemamo nikakve simptome. Da bi se smanjila mogućnost unosa virusa u organizam (na sluznicu oka i nosa), trebalo bi što češće da peremo ruke.
 10. i na kraju ono najbitnije – zato što želimo da budemo zdravi!

Da još nabrajam?

Pisali smo bukvalno od glave do pete. O značaju biljke noni, probioticima, čistim rukama, padu imuniteta početkom zime, pravilnoj ishrani, prehladi koja dolazi s nogu, i tako dalje, i tako dalje. Vaše je samo da izaberete koji način očuvanja zdravlja najviše odgovara vašem oranizmu i da ga zaštitite od promena koje slede kalendarski.

Do dolaska jeseni, pozdrav!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *