Može li vagina da se „rastegne“?

Devojka u donjem vešu
Photo credit: Helga Weber / Foter / CC BY-ND

Drage moje,

Širom sveta postoji jedno verovanje koje se u mnogim slučajevima uzima zdravo za gotovo, a to je da se vagina može na neki način istrošiti zbog prekomernog seksa ili rastegnuti nakon porođaja. Da ne bismo lutali u tami i verovali u bapske priče, danas se bavimo upravo ovim pitanjem.

Najpre da se upoznamo sa Nj.V. Vaginom. Vagina je šuplji organ, nalik balonu, izgrađen od mišića. Njena glavna odlika je elastičnost i upravo to joj omogućava da obavlja svoju najvažniju funkciju – da omogući porođaj.

Kada smo je već uporedili sa balonom, hajde da se zadržimo na tome na trenutak. Dakle, kada naduvate balon, on se rastegne i postaje desetak puta veći u odnosu na svoju originalnu veličinu. Ukoliko ispustite vazduh iz balona, on se vraća na svoju početnu veličinu – ne pretvara se u ogromnu kesu, zar ne? Slično se dešava sa vaginom. Ovaj organ ima izvanrednu sposobnost prilagođavanja i vraćanja u prvobitno stanje.

Tokom seksualnog odnosa, vagina se prilagođava veličini penisa tako da omogući penetraciju bez bola. Takođe, žlezde smeštene u zidu vagine proizvode sekret koji služi za lubrikaciju i smanjivanje trenja tokom odnosa. Slično se dešava i tokom porođaja, vagina se može uvećati i do 200% kako bi omogućila bebi da dođe na ovaj svet, nakon čega se vraća u svoje prvobitno stanje. Međutim, može biti potrebno i nekoliko nedelja da se vagina nakon porođaja vrati u svoju originalnu veličinu.

Mnoge žene koje su rodile jedno ili više dece se ne bi složile sa ovom tvrdnjom. Iako vagina nakon porođaja u najvećem broju slučaja ne promeni svoje prvobitne dimenzije, osećaj tokom seksa može biti promenjen i upravo to stvara utisak da je vagina ostala „rastegnuta“.

Kao što smo već utvrdili, ovo je samo subjektivan osećaj. Vagina je elastičan organ, sposoban da se prilagodi svakodnevnim izazovima kao što je seksualni odnos sa obdarenim partnerom ili donošenje bebe na svet.

Ipak, postoji vrlo efikasan način da predupredite ovaj osećaj „rastegnutosti“, kao i da ojačate svoj vaginalni zid nakon porođaja, a to su Kegelove vežbe. Jačanje mišića karličnog dna koje se postiže ovim vežbama, može pomoći prilikom oporavka nakon porođaja, zatim kao prevencija prolapsa materice, ali i da poveća uživanje u seksu. Da li vam je potrebno još razloga da uvrstite Kegelove vežbe u svoju svakodnevicu?

Dakle, drage moje, ne verujte bapskim pričama i uživajte u seksu bez brige. A vreme provedeno ispred kompjutera ili gledajući televiziju ispunite Kegelovim vežbama – vaš partner će vam biti zahvalan!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *