KVIZ: Koliko znate o pravilnoj intimnoj higijeni?

Koliko vi znate o intimnoj higijeni_(1)
Photo credit: KaylaKandzorra / iWoman / CC BY

U modernom društvu se podrazumeva da o ličnoj higijeni počinjemo da učimo od malena, pa se od odraslih očekuje da znaju kako da se brinu o svom telu. Nažalost, podaci ukazuju da ovo baš i nije slučaj. Problem nastaje kada naša intimna regija ne dobije negu koja joj je potrebna i usled toga se razvije bakterijska ili gljivična infekcija. S obzirom da je loša higijena gora nego nikakva, pripremili smo za vas kratak kviz kojim možete da proverite svoje znanje i budete sigurni da vaše telo dobija negu kakvu zaslužuje. Spremni?

Koliko često treba prati intimnu regiju?

Tačan odgovor: Jednom dnevno. Često pranje može izazvati prekomerno isušivanje, iritaciju, čak i oštećenje kože. Leti, kada je znojenje pojačano ili nakon seksualnog odnosa dobro je isprati intimnu regiju vodom, bez primene sredstava za pranje.

Čime treba prati intimnu regiju?

Tačan odgovor: Blagim sredstvima za pranje namenjenim isključivo sluzokoži intimne regije. Ovi proizvodi ne smeju sadržati agresivne deterdžente, parfeme, boje ili druge sastojke koji su poznati alergeni.

Da li redovno ispirate vaginu?

Tačan odgovor: Ispiranje vagine izaziva podeljeno mišljenje kod žena – dok neke žene koriste irigator prečesto, druge veruju da vaginu nikada ne treba prati jer se remeti prirodna ravnoteža. Istina je negde između. Vagina ima sposobnost čišćenja, međutim povremeno joj je potrebna dodatna pomoć kako bi se predupredio razvoj bakterijskih i gljivičnih infekcija. Studije su pokazale da je čišćenje vagine i okoline materice neophodno kako bi se uklonile naslage koje mogu izazvati dodatne komplikacije. Izuzetno je važno da irigator koji odaberete bude konstruisan tako da je bezbedan za upotrebu i da ga koristite u skladu sa uputstvima.

Devojka na krevetu
Photo credit: martinak15 / IWoman / CC BY

Kakav veš nosite?

Tačan odgovor: Pamučan veš koji nije previše uzak. Sintetički materijali ne dozvoljavaju koži da diše što stvara vlažnu sredinu bez protoka vazduha – idealna podloga za rast bakterija i gljivica. Veš ne treba da bude isuviše uzan. Uski materijali stvaraju trenje sa osetljivom kožom intimne regije i ovo može dovesti do iritacije, pa čak i oštećenja kože i razvoja infekcije. Odlučite se za udoban pamučni veš za svaki dan, a čipkane tanga gaćice ostavite za specijalne prilike.

Kako vaša vagina miriše?

Tačan odgovor: Miriše na vas. Svaka vagina ima svoj karakterističan miris i to je potpuno normalna pojava. Međutim, ako primetite da se intenzitet pojačao i poprimio miris ribe ili kvasca, vreme je da posetite svog ginekologa jer je moguće da se razvila infekcija. Velika greška koju mnoge žene prave čim osete malo jači miris “tamo dole” jeste da pokušaju da ga maskiraju parfemom – ovo može izazvati ozbiljnu iritaciju ili alergijsku reakciju.

Kako uklanjate stidne dlačice?

Tačan odgovor: Izaberite metod koji vam odgovara i zatim se prilagodite tako da izbegnete komplikacije. Već smo govorili o tome kako su se različiti stilovi razvijali kroz istoriju, ali na vama je da odlučite koji stil i metod vam najviše pristaju. Ako se dvoumite, imajte na umu da je skraćivanje dlaka trimerom najbezbednija opcija. Brijanje može izazvati posekotine, urasle dlake, infekciju… Dok kreme za uklanjanje dlaka mogu dovesti do iritacije osetljive kože međunožja. Kao što dobro znate, depilacija voskom je izuzetno bolna, ali za koji god metod da se odlučite, postoji par stvari koje možete uraditi da vaša koža ostane glatka i nežna. Važno je da koža bude hidrirana pre uklanjanja dlačica, a nakon završenog tretmana obavezno koristite neko sredstvo za umirivanje iritacije.

Kako ste prošli na našem testu? Nadamo se da ste pokazali sebi da imate poprilično znanje u ovoj oblasti, ali i da ste ponešto naučili.

procitajte-vise

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *