Kako da prepoznate svoju srodnu dušu?

Prava ljubav
Photo credit: mrhayata / Foter / CC BY-SA

Među nama, ja sebe ne doživljavam kao romantičnu osobu. Sveće, ruže, dramatični gestovi, izlivi ljubavi – sve je to po meni precenjeno. Ljubav i zaljubljenost su dva odvojena pojma koja mogu, a ne moraju ići ruku pod ruku. Zaljubljenost je luda, strastvena opčinjenost drugom osobom, praćena leptirićima u stomaku i rušičastim pogledom na svet. Ljubav je odluka, promišljena aktivnost, svakodnevni trud da drugu osobu učinimo boljom, snažnijom, uspešnijom. Zato je po meni prava ljubav satkana od svih onih malih stvari koje činimo jedno za drugo tokom dana, a koje nakon nekoliko meseci ili godina veze prestanemo da primećujemo i počnemo da uzimamo zdravo za gotovo. Ljubav se ne dokazuje u romantičnom restoranu – ljubav se pokazuje u kuhinji, u spavaćoj sobi, u bdenju i sanjarenju, u teškim trenucima i trenucima neobjašnjive radosti.

Duboko verujem da se prava osoba prepozna vrlo brzo, a da je vreme to koje vezu čini jakom i stabilnom. Vreme ispunjeno naizgled malim stvarima, na koje često ne obraćamo pažnju, a koje su sigurni pokazatelji da smo pronašli svoju srodnu dušu…

 1. Iako živimo na brdovitom Balkanu, patrijarhat polako ustupa mesto komunikaciji i fer raspodeli kućnih poslova. Ipak, uvek je lep osećaj kada nakon obroka, on raskloni sto i složi sudove u mašinu ili vas iznenadi večerom.
 2. Čak i kada ste besni, povređeni, razočarani – još uvek ga volite. Zaboravljanje godišnjice ili ostavljanje dlaka na sapunu jesu prekršaji koji zaslužuju malo durenja, ali ni to ne traje danima…
 3. Isto važi i za vaše svađe. Bez obzira na ljutnju, drzak ton, pa možda i dreku, vi nemate ni tračak sumnje da je osoba ispred vas koja vas trenutno izluđuje, ljubav vašeg života.
 4. Kad god se nešto dogodi, dobro ili loše, on je prva osoba koju želite da nazovete.
 5. On voli vašu porodicu – bez foliranja. Dok oni njega naprosto obožavaju!
 6. Vaši planovi i želje za budućnost zvuče neverovatno slično.
 7. Suze, ljubomora, tuga, opsednutost, lenjost – sve su to emocije koje brižljivo čuvamo od drugih. Ipak, vas dvoje ste kroz sve to prošli. Zajedno i bez skrivanja.
 8. Ne samo to – vi se ne stidite da jedno pred drugim uradite baš ono što u tom trenutku želite. Pa makar to bilo ispuštanje gasova.
 9. On voli vaše čudne navike. Pevanje naglas dok kuvate i vaša kolekcija porcelanskih figurica mogu drugima delovati čudno, ali vaš dragi vas obožava, sa sve albumima prepunim novinskih isečaka o Džastinu Biberu (ne brinite, ni mi vas nećemo osuđivati!).
 10. Sa šminkom ili bez, na visokim potpeticama ili u udobnoj pidžami – vi ste za njega fatalna zavodnica koja učini da mu noge klecnu kad god ga dodirne…
 11. Prošli ste zajedno i sito i rešeto. Niko ne želi da doživi nemaštinu ili bolest, ali ako ste kroz životne izazove prošli ruku pod ruku, niko i ništa vam ne može stati na put.
 12. Telepatija u vašem slučaju zaista postoji – često nema potrebe da razmenite reči, pogled je sasvim dovoljan.
 13. Krevet je mnogo udobniji kada je on u njemu.
 14. Iako su prošle godine od vašeg prvog sastanka, hemija je još uvek tu.
 15. Često uhvatite sebe da zvučite kao vaša mama: „Pošalji mi poruku kada stigneš kući“ i konačno razumete šta znači brinuti o drugoj osobi više nego što brinete o samoj sebi.
 16. On je pre svega vaš najbolji prijatelj.
 17. Uvek se ludo zabavljate, bez obzira šta radite. Krečenje kuće, košenje travnjaka, dosadna okukpljanja – vas dvoje ćete uvek naći način da situaciju posmatrate sa vedrije (i zabavnije) strane.
 18. Vas komšije nikada neće čuti kako urlate jedno na drugo, prosipate uvrede i psovke, pretite razvodom. Svađe su normalan deo svake veze. Uvrede i pretnje su nešto sasvim drugo.
 19. Zbog njega se svakog dana trudite da postanete bolja osoba.

Imate li vi nešto da dodate? Kako ste vi shvatili da je vaš partner osoba sa kojom želite da provedete ceo život?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *