Kako da odložite menstruaciju pred odmor

Da pogodim – već mesecima vrtite slike egzotičnih plaža po Pinterest-u, tražite idealan kostim i sanjarite o danu kada ćete konačno otići na zasluženi odmor. Planirate isključivo opuštanje, sate provedene u leškarenju na plaži i dremanje na dušeku dok vas talasi zapljuskuju.

Kako odloziti menstruaciju

Prebacimo se par nedelja unapred i dolazimo do tog dugo očekivanog dana. Koferi su spakovani, aranžman uplaćen, pasoši spremni, a vi kao zapeta puška iščekujete trenutak polaska. Jedino što bi moglo da vam pokvari trenutke blaženstva jeste ta dosadna, neprijatna, uporna, nezaobilazna – menstruacija.

Bez obira da li spadate u grupu srećnica kojima menstrualno krvarenje traje 3-4 dana, ili ste bliži grupi kojoj menstruacija traje punih sedam dana propraćenih grčevima, jedno je sigurno – menstruacija je siguran način da vaš odmor ne bude onoliko opuštajuć koliko ste zamislili. A ako se nadate da će vas ciklus zaobići, ili ste čak bili toliko samopouzdani da planirate dane odmora tako da izbegnete krvarenje, moraću da vam razbijem iluzije. Stres, prehlada, pa i bilo kakva promena dnevnog ritma i okruženja (drugim rečima, odlazak na put) često mogu izazvati menstruaciju i do nekoliko dana ranije nego što je očekujete. Dakle, kalkulacija je optimistična, ali često bezvredna.

E sad, ako ste planirali da odmor provedete u selu kod bake ili na planini u šetnji i planinarenju, verovatno će vam biti lakše da se izborite sa sopstvenim telom koje se uporno trudi da vam poremeti planove. Pronađite veličinu tampona ili uložaka koji vam savršeno odgovaraju i uživajte. Samo ne zaboravite da ih često menjate. Međutim, ako vaš idealan odmor uključuje ležaljku, koktele i puno sunčanja, menstruacija će vam sigurno teže pasti. Još par scenarija koji mi padaju na pamet a u kojima je menstruacija izuzetno nezgodna stvar, uključuju dugo putovanje autom, autobusom ili auto-stopom, zatim kampovanje, odlazak na ronjenje, i slično.

Da ne biste dane provodili mrzovoljni, proklinjući Majku prirodu i sopstvenu matericu, nudimo vam tri rešenja kako da uživate u odmoru bez obzira na menstruaciju.

Pravite se kao da nije tu

CitatAko vam u posetu dođu dosadni gosti koji ni nakon tri dana nemaju nameru da odu, šta je najbolji lek? Nastavite sa svojim životom kao da nisu tu. Primenite isti princip i na menstruaciju tokom odmora – vratite osmeh na lice i pravite se kao da vam ama baš ništa ne smeta. Tokom menstruacije se slobodno možete kupati, važno je samo da pronađete odgovarajući tampon koji neće dozvoliti bilo kakvo curenje. Važno je da odaberete pravu veličinu u skladu sa vašim potrebama i obilnošću ciklusa. U prvim danima vam mogu biti potrebni veći tamponi, dok pri kraju ciklusa možete preći na manje.

Verovatno je suvišno reći, ali da naglasim za svaki slučaj – tampon da, uložak ne. Osim što će svi na plaži primetiti da vaš kupaći sadrži nešto nalik peleni, veliki je rizik da će uložak iskliznuti tokom kupanja i ispasti napolje. Takođe, čim uđete u vodu, uložak će se natopiti i neće moći da obavlja svoju funkciju, tako da nema svrhe ni pokušavati. Tampon je u ovom duelu apsolutni pobednik.

Čim izađete iz vode, zamenite tampon i obucite suv kupaći kako biste smanjili rizik od infekcije. I ne brinite, niko neće ni znati da nosite tampon dok se kupate.

„Da, baš si mi pomogla. Neću da se pravim kao da nije tu, želim da uživam bez menstruacije!“

Sve to zvuči divno u teoriji, ali u praksi, dane ćete provoditi brinući da li je neko nešto primetio, da li je tampon na svom mestu i kada je sledeća pauza za toalet. Kako biste u odmoru uživali u potpunosti, postoji još jedna opcija, a to je da odložite menstruaciju za neko drugo, pogodnije vreme. U tom slučaju, nudim vam dve opcije, u zavisnosti od toga da li trenutno koristite tablete za kontracepciju ili ne.

Ako koristite tablete za kontracepciju

Kontraceptivna pilula
Photo credit: / Foter / CC BY-ND

Tablete za kontracepciju spadaju u jednu od tri grupe u koje se svrstavaju prema hormonima koje sadrže i prema načinu primene. Zato, ako koristite:

  • Monofazne tablete sa 28 tableta u pakovanju – kao što znate, u ovom slučaju, od 28 tableta koje dobijete u pakovanju, samo 21 sadrži hormone dok je preostalih sedam prazno, tj. to su placebo tablete. Njihova funkcija je da vam olakša primenu i osigura bolju zaštitu od trudnoće. U ovom slučaju, da biste odložili menstruaciju, preskočite placebo tablete i odmah pređite na aktivne tablete iz novog pakovanja.
  • Monofazne tablete sa 21 tabletom u pakovanju – sa ovim tipom tableta, režim podrazumeva uzimanje tablete jednom dnevno tokom 21 dana, a zatim pravljenje pauze od sedam dana nakon čega ciklus ponovo počinje. Da biste odložili menstrualno krvarenje, prvog dana pauze počnite novo pakovanje umesto da pravite pauzu.
  • Multifazne tablete – sa ovim tabletama, odlaganje menstruacije je nešto komplikovanije i češće se javljaju tačkasta krvarenja, pa se posavetujte sa svojim ginekologom o tome kako da što lakše odložite menstruaciju (najčešće se po završetku treće nedelje, započinje uzimanje tableta iz treće nedelje novog pakovanja).

Ako ne koristite tablete za kontracepciju…

…ima i za vas leka. Na našem tržištu postoje i tablete za odlaganje menstruacije koje sadrže noretisteron. Ovaj hormon je sintetički oblik progesterona, a deluje tako što odlaže ovulaciju. Nema jajne ćelije, nema ni krvarenja. Ove tablete se uzimaju tri puta dnevno, uvek u isto vreme, i to najmanje tri dana pre početka ciklusa, nakon čega nastavljate da ih uzimate dokle god vam je potrebno da odložite menstruaciju (kada kažem „dokle god vam je potrebno“, naravno mislim da budete pažljivi sa svojim telom i ne preterujete. Ne preporučujem vam da menstruaciju odlažete duže od jednog ciklusa, tj. nemojte uzimati tablete duže od tri nedelje). Kada prestanete sa uzimanjem tableta, menstruacija bi trebalo da se javi u roku od dva do tri dana.

Tablete noretisterona su generalno bezbedne, ali mogu se javiti neželjena dejstva kao što su tačkasto krvarenje, nadimanje, mučnina ili glavobolja. Primena ovih tableta se ne savetuje mamama koje doje (kao ni trudnicama, ali zašto biste ih uopšte i koristili ako ste trudni?!). Tablete za odlaganje menstruacije ne bi trebalo koristiti ako ste na terapiji barbituratima, fenitoinom, karbamazepinom, primidonom, rifampicinom, okskarbazepinom, rifabutinom, grizeofulvinom, kao i preparatima kantariona. Ako primate neku hroničnu terapiju, najpre se posavetujte sa svojim lekarom ili farmaceutom kako biste bili sigurni da ove tablete neće poremetiti dejstvo ostalih lekova koje koristite. Noretisteron bi trebalo izbegavati ako imate vensku tromboemboliju, ako trenutno patite ili ste prošli kroz neke od bolesti srca i krvnih sudova, ako ste dijabetičar ili imate oboljenje jetre.

Ako potražite pilule za odlaganje menstruacije u apoteci, pronaći ćete dva preparata sa istim sastavom. I Primolut®-Nor-5 i Orgametril® sadrže noretisteron u dozi od 5mg, s tim da prvi sadrži 20 tableta, dok se u pakovanju drugog nalazi 30 tableta.

Možda i najvažniji deo teksta

UpozorenjeZa kraj, preostalo mi je da vam naglasim još par napomena koje su važne za vašu bezbednost i efikasnost tableta koje koristite.

Pre nego što počnete primenu tableta za odlaganje menstruacije ili kontraceptivnih pilula, proverite da li ste pravi kandidat za tako nešto. Ako nemate zdravstvenih problema, niste još napunili 35 godina, nemate visok krvni pritisak i ne pušite, onda ne bi trebalo da bude problema sa odlaganjem ciklusa. Međutim, ako ste na bilo koje od ovih pitanja odgovorili sa „Da“, posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom o najboljem načinu da uživate u letu, a ostanete zdravi i bezbedni.

Ako se odlučujete za jedan od dva načina odlaganja menstruacije, vrlo je važno da razumete sledeće – pilule za kontracepciju su trajnije rešenje koje, osim što vam daje mogućnost da odložite ciklus, takođe vas štiti i od neželjene trudnoće. Preskakanje menstruacije tokom primene kontracepcije neće uticati na njenu sposobnost zaštite od začeća, dok god nastavite sa primenom prema uputstvu. Dakle, kada odlučite da napravite pauzu i dobijete menstrualno krvarenje, nemojte zaboraviti da počnete sa novim ciklusom na vreme.

Imajte u vidu da tablete za odlaganje menstruacije NISU kontraceptivno sredstvo i NEĆE SPREČITI TRUDNOĆU, pa ako ne želite da zatrudnite, koristite druge mere zaštite. Ove tablete ne treba koristiti ako primenjujete kontraceptivne pilule – dakle, ili jedne ili druge, ali ne zajedno.

Ako ni sedam dana nakon uzimanja poslednje tablete za odlaganje ciklusa ne dobijete normalno menstrualno krvarenje, posetite ginekologa ili uradite test na trudnoću kako biste proverili da niste u međuvremenu zatrudneli.

Nova naučna saznanja i tehnologije nam pružaju fantastične mogućnosti, pa možemo, više nego ikada, da uživamo u svom telu. Koju god opciju da odaberete, farmakološku ili au naturel, uživajte u letu, dok traje!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *