Samo za dame: kako sprečiti intimne tegobe

Na našem sajtu često govorimo o različitim intimnim tegobama, počevši od promena u sekretu, preko vaginalne suvoće i bola pri seksualnom odnosu, sve do bakterijske vaginoze. Ono što je zajedničko za sve ove probleme jeste to koliko simptomi mogu biti neprijatni i narušiti naš kvalitet života. Neprijatan miris vagine može itekako uticati na naše samopouzdanje, vaginalna suvoća onemogućava užitak tokom seksualnih odnosa, a svrab i iritacija mogu učiniti da poželimo da iskočimo iz sopstvene kože.

Da bismo predupredili razvoj neprijatnih simptoma, ali i ozbiljnijih problema kao što su bakterijske infekcije, potrebno je da u svoje svakodnevne navike uvrstimo par pravila vezanih za intimnu negu i zdravlje uopšte.

Intimne tegobe

Na prvom mestu – higijena

Dobre higijenske navike su osnova pravilne nege intimnog regiona, i to do te mere da ćete često čuti da je nikakva higijena bolja od nepravilne higijene. Verujem da možete da zamislite kakav uticaj nedostatak higijene može imati po naše telo, pa je ovakvo poređenje dovoljno da vam objasni značaj pravilne nege. Kada govorimo o nepravilnoj higijeni, prvenstveno mislimo na primenu neodgovarajućih sredstava za higijenu kao što su običan sapun, kupka ili gel za tuširanje. Ovi pdorizvodi sadrže snažne deterdžente koji mogu lako narušiti zaštitni sloj kože intimnog regiona i dovesti do iritacije, ali i ostaviti otvoren prolaz mikroorganizmima koji mogu dovesti do razvoja infekcije. Da biste izbegli ovakav razvoj događaja, koristite samo proizvode namenjene intimnoj nezi koji ne sadrže agresivne deterdžente ili druge potencijalne iritante. Ukoliko niste u prilici da se istuširate, možete se osvežiti i intimnim maramicama koje ne sadrže boje ili veštačke mirise.

Kako biste osvežili svoje znanje o pravilnoj higijeni intimnog područja, uradite naš kratak test i proverite da li vaše higijenske navike zahtevaju promene.

Bezbedan seks

Kada kažemo siguran seks, ne mislimo samo na zaštitu od trudnoće, već i na zaštitu od polno prenosivih bolesti. Imajte na umu da vas kontraceptivna pilula može zaštiti samo od oplođenja, a ne i od raznih oboljenja koja ne moraju biti očigledna. Takođe, često menjanje seksualnih partnera izlaže vas povećanom riziku od bakterijske vaginoze.

Kada govorimo o bezbednom i zadovoljavajućem seksu, moramo spomenuti i važnost lubrikacije. Prirodna, fiziološka lubrikacija javlja se kao odgovor na seksualno uzbuđenje i ima funkciju da olakša penetraciju, smanji trenje i spreči povrede vaginalnog tkiva. Kada je prirodno vlaženje smanjeno, što se često događa tokom menopauze, usled korišćenja kontraceptivnih pilula ili nekih drugih lekova, seksualni odnos može biti bolan i vrlo neprijatan. U tom slučaju, važno je pronaći odgovarajući lubrikant – ako pokušavate da zatrudnite, obratite pažnju da lubrikant ne sme biti agresivan prema semenoj tečnosti (na etiketi ćete to prepoznati po rečima „sperm friendly“).

Ulošci i tamponi

Već smo govorili o pravilnoj upotrebi dnvenih uložaka, važnosti odabira odgovarajućih menstrualnih uložaka, kao i o osnovnim pravilima korišćenja tampona. Zato ćemo ovaj put ponoviti samo najvažnije smernice – uloške i tampone menjajte svakih tri do četiri sata kako biste izbegli iritaciju, i birajte proizvode bez dodatih mirisa i boja, sa pamučnom površinom.

Odeća

Uska odeća i sintetiški donji veš izazivaju trenje u intimnom regionu, povećavaju temperaturu i vlažnost, pa samim tim predstavljaju idealne uslove za razvoj mikroorganizama. Dakle, birajte pamučni donji veš, a nošenje uskih farmerki, šorceva i helanki ograničite na par sati dnevno. Takođe, razmislite o tome da spavate nagi – na taj način ćete omogućiti intimnom regionu da makar tokom noći „diše“ i regeneriše se.

Depilacija i brijanje

Verovatno vam je poznato da sve metode uklanjanja stidnih dlačica, uključujući brijanje, depilaciju vrućim ili hladnim voskom, epilaciju i korišćenje krema, mogu dovesti do iritacije i uraslih dlaka, a u slučaju brijanja i do posekotina. Zato uvek pripremite kožu pred tretman – uradite nežan piling dan ili dva pre, a zatim hidrirajte kožu. Suva koža će se uvek teže odupreti spoljnim uticajima. Nakon tretmana, nanesite proizvod za umirenje iritacije.

Par napomena za kraj

Nije zgoreg ponoviti par opštih smernica, kada je intimna nega u pitanju.

Izbegavajte javne bazene i đakuzije – na ovakvim mestima je visok rizik od prenosa mikroorganizama, pa ako ste skloni bakterijskoj vaginozi, bilo bi dobro da se držite podalje od svih javnih mesta ovog tipa.

Nemojte koristiti kozmetičke ili higijenske proizvode koji sadrže potencijalne iritante – u ovu grupu spadaju deterdženti, boje, mirisi i drugo.

Ako ste skloni gljivičnim ili bakterijskim infekcijama vagine, pokušajte sa preventivnim korišćenjem prebiotika, uz savete koje smo naveli u ovom tekstu. Prebiotici stimulišu rast i razvoj laktobacila, pa samim tim potpomažu održavanje fiziološke flore vagine.

Za kraj, ako primetite neki od simptoma intimnih tegoba (pojačan sekret ili promena boje, neprijatan miris, svrab, crvenilo, bol), posetite ginekologa kako biste dobili pravu dijagnozu i odgovarajuću terapiju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *